4_podstran_za-zeljne-pobega

Za željne pobega

Soška dolina je premajhna za množični turizem. Tu še najdete skrite kotičke...  

Po Poti miru, od enega mejnega kamna do drugega, z ene vzpetine na drugo, vse do muzeja na prostem 1. svetovne vojne. V čistem ozračju vidite celo Benetke! 1-2h

Pod mogočno piramido Krna kraljuje pet še živih pašnih planin. Ustavite se pri pastirjih, tam lahko poskusite mladi sir in še toplo skuto. 1-3h

Mrzla Soča skriva veliko samotnih krajev. Raj za skrivnostne soške postrvi! Nadiža je topla in zdravilna. Po njej lahko "rečkate" ves dan!

Smaragdno jezero, obdano z vrbami, sameva. S SUPom odveslajte skozi hiše Mosta na Soči, v kanjon, vse do tople reke Idrijce.2-3h

Soška postrv je največji izziv vsakega ribiča. Je pametna, muhasta, nepožrešna riba, ki je bila pred tremi desetletji tik pred izumrtjem. Ujemite in spustite jo!

nebesa_jost_gantar-21

Za romantične duše

Če ste zaljubljeni, bo tako ali tako vsak korak romantičen ... 

Slikovit sprehod s prepletom davnine (kostnica, Tonocov grad, bunkerji) in naravnih lepot (slap Kozjak, Soča). 3h

Od izvira Soče do Bovca je dolga kar 25 km, a lahko je prehodite le del in se nazaj odpeljete z avtobusom. Lep je tudi odsek Kobarid - Trnovo.

Pri nas si izposodite e-kolo in vandrajte med Slovenijo in Italijo po zahodni meji. Možnost kosila v gorski koči. 2h

V raftu ste popolnoma varni pred divjimi brzicami, zato lahko brezskrbno uživate v lepotah deroče Soče. Za kajak morate biti izkušeni, priporočamo vodnika. 3h

Če vas mika drveti 50 km/h, preiskusite najdaljši zipline v Evropi. Štiri kilometre jeklenic ponuja zipline nad rečico Učja, pod Kaninom pa nekoliko manj.

... je čudovita. Z letališče Bovec po romantične ali adrenalinske užitke!

977836_10151617332253734_1569078692_o-1

Za aktivne raziskovalce

Napaka je ostati v Soški dolini zgolj dan ali dva. Toliko zgodb morate slišati in stvari doživeti ...

...enega najbolj razgibanih bojišč prve vojne, ki je navdihnila pisatelja Ernesta Hemingwaya za kultni roman Zbogom orožje: Kobariški muzej, muzeji na prostem, italijanska kostnica, Javorca ...

Raziščite Beneško Slovenijo - slikovite ulice Čedada in Unescov longobardski tempelj, romarsko svetišče Stara Gora, muzeje iz Zbora Zbirk... Poskusite gubanco!

"Slovensko Toskano" zaobjame pogled z razglednega stolpa Gonjače, oglejte si srednjeveško vasico Šmartno, vilo Vipolže, grad Dobrovo, Medano… in vstopite v kakšno izmed stoterih vinskih kleti.

Pravi road trip! Mimo slapov, kanjonov, izvirov, čez najvišji slovenski prelaz Vršič, na kavo v Kranjsko goro, pa v nordijski center Planico in po panoramski gorski cesti na Mangartsko sedlo …

Slovenija je majhna dežela, v dveh urah boste dosegli mnoge turistične znamenitosti: Bled, Bohinj, Ljubljano, Postojnsko jamo, Škocjanske jame, Piran, Izolo …

4_podstran_za-sportne-entuziaste

Za športne entuziaste

Bi se sprehajali, planinarili, plezali, kolesarili, leteli? Pravo dolino ste izbrali, dolino akcije!

Ta razgledna gora na meji z Italijo je visoka 1642m. Dobri dve uri boste hodili do cerkvice, lahko pa malo "goljufate" in se z avtom povzpnete do Rifugio Pelizzo. V pol ure ste na vrhu!

Drzna je že vožnja do vasi Krn. Nato pa vas do vrha 2244m visoke skalne piramide ločijo tri ure lepe hoje.

Za mnoge ena najlepših, a zahtevnih kolesarskih tur (priporočljiv je povratni shuttle).

Ob topli in zdravilni reki Nadiži do najbolj zahodne slovenske vasi Robidišče. Po asfaltu lahko turo zaključite krožno, čez Breginj, nazaj v Kobarid.

Naravni tobogani, skoki v tolmune, spusti čez slapove… vse to ponujajo vodne pustolovščine – kanjoning. A nanje se podajte le v spremstvu usposobljenega vodnika.

Dve zahtevnejši gorsko kolesarski turi, ki ljubitelje spustov ne bosta pustili ravnodušnih...

4_podstran_za-gurmaske-uzitkarje1

Za kulinarične užitkarje

Soška dolina se ne ponaša z bujnimi vrtovi in nasadi. Pač pa s pastirji, sirarji, lovci, ribiči in gobarji. Tu je vodnik po tipičnih jedeh, ki jih morate poskusiti

Najbolj znana sladica v Posočju. Postreženi so topli, v nadevu pa orehi in druge skrivnosti. Vsaka gospodinja jih namreč pripravi malo po svoje in se nanje »podpiše« z odtisom prsta v sredino.

Ta sir je med poznavalci izjemno cenjen. Je rahlo pikanten, s priokusom orehov. Narejen je po starodavnih receptih, iz surovega mleka.

Pastirska jed iz krompirja in sira, ki vam bo dala moči, da premikate gore.

Zaman jo boste iskali na meniju. Soško postrv ribiči spustijo nazaj v vodo. Desetletja so se namreč trudili, da to izginulo vrsto vrnejo v Sočo in njene pritoke. Je pa zlatovščica ali šarenka prav tako okusna!

mladi kuhani krompir postrežen z različno slanimi skutami

Kultni krožnik Hiše Franko iz leta 1973. Danes ga lahko poskusite v Hiši Polonka.

Hiša Franko: Ena najboljših restavracij na svetu pod taktirko chefinje Ane Roš.
Hiša Polonka: Izjemne lokalne jedi in šest vrst domačega piva.
Topli val: Najboljše morske jedi v dolini.
Gostišče Jazbec: Dobra domača gostilna z velikim izborom.
Kmečki turizem Jelenov breg: Nebesom najbližja gostilna. Domače in prijazno!
Kamp Lazar: Velik vrt in dobra hrana. Velike palačinke vseh vrst.
Kotlar: Terasa v središču Kobarida, jedi od tukaj in tam.
Picerija Fedrig: Najboljša pizza v kraju.

Beneška Slovenija pa nudi kulinarično raziskovanje posebne vrste. Vprašajte nas.