postrv5

Zgodba Soške postrvi: prebrisana, plaha, čudovita!

  • 29. jun.. 2020
  • Maja Roš Kanellopulos, fotografije: Jošt Gantar, Maja Roš, Blaž Močnik

Zaradi človeškega pohlepa je Soška postrv v osemdesetih letih praktično izumrla. Z velikimi napori so ribiči in strokovnjaki Soči vrnili genetsko čisto avtohtono ribo.

Preberi več
imageedit_6_2270861464-min

To je srečen kraj

  • 30. mar.. 2020
  • Besedilo in foto: Katja Roš

Konjarska guta leži na vzhodnih pobočjih Matajurja in zaseda zgornji del Idrske planine. To je skrivnostni kraj s skrivnostnim imenom. Zakaj konjarska? Mar zaradi konjev, ki so se tod pasli v preteklosti? Mar zaradi konjskih pastirjev, konjarjev iz Idrskega? In od kot ime guta? Od kaplje, po latinsko gutta, protina po italijansko gotta, ali od nepojasnjenih izrazov za grčo, bulo, izboklino?

 

Preberi več
nebesa_jost_gantar-53

Naziv operacije: Energetska prenova – Nebesa Chalets

  • 17. sep.. 2019
  • Samo

Za energetsko prenovo smo se odločili leta 2018. Že 15 let smo namreč gostom zagotavljali mir in tišino ter neposreden stik z naravo. Skladno s tem smo želeli tudi obratovanje našega naselja čim bolj približati naravi, zmanjšati ogljični odtis, postati energetsko samooskrbni, ter zmanjšati porabo pitne vode in količino odpadkov. Naša vizija je, da bi v prihodnosti minimalno obremenjevali okolje, kar je povezano z našo tržno filozofijo in usklajeno s pričakovanji naših gostov. S predvideno energetsko prenovo želimo doseči natanko to.

Preberi več